Group 21 Created with Sketch.

Ik ben, jij bent, wij zijn

Group 3 Created with Sketch.
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Rouwverwerking hulp van paarden

We zitten allemaal weleens niet lekker in ons vel. Anders wordt het als we rouwen om een dierbare die we plotseling of op een traumatische wijze zijn kwijtgeraakt. In dit artikel lees je hoe paarden kunnen helpen bij het rouwproces .

Rouw is een breed begrip en gaat over alle processen die gepaard gaan met loslaten. Je kan verdriet voelen als een dierbare is overleden, maar ook als je na 20 jaar ontslagen wordt van de baan die je tot je pensioen had willen uitoefenen. Mensen die door een scheiding gaan of ongewild kinderloos zijn, rouwen ook. Acceptatie dat het plaatje dat men voor ogen had, anders is dan verwacht, kan een pijnlijk proces zijn en veel emoties met zich meebrengen. We zien vaak dat de omgeving vooral de eerste weken begripvol is en de persoon de ruimte geeft om te rouwen, maar na verloop van tijd gaat hun leven door en vervaagt dat. De persoon die rouwt wordt meegesleurd in het leven zoals het doorgaat of voegt zich naar verwachtingen van de omgeving, terwijl hij nog worstelt met zijn emoties. Afhankelijk van de situatie en de manier waarop de persoon is opgevoed, kan dat tot gevolg hebben dat het verdriet wordt onderdrukt.

Uniek

Iedere coachee (de persoon die gecoacht wordt) is uniek en ieder trauma en rouwproces is uniek. We kennen bij rouwverwerking een aantal fases, maar de lengte en volgorde waarin iemand door de fases heen gaat, verschillen. Het fijne van paarden gebruiken in rouwverwerking is dat een paard geen verwachtingen heeft. Hij leeft in het hier en nu, heeft geen oordeel en reageert simpelweg op dat wat hij op dat moment ervaart. De coachee ervaart daardoor de ruimte om zichzelf te zijn en te uiten wat er op dat moment aan emoties is. Hij voelt dat het paard er simpelweg is en hem accepteert zoals hij is.  Het wordt daardoor makkelijker om emoties te voelen en te uiten. Zelfs als dat bijvoorbeeld het gevoel is dat ze ook dood hadden willen gaan samen met hun dierbaren of zich schuldig voelen dat ze nog leven.

Lichaamsreacties

Paarden reageren vanuit hun overlevingsvermogen op de emoties en lichaamsreacties van mensen. Ze laten ze het zien als het gedrag van coachee niet past bij wat diegene van binnen voelt. Door te gapen of spanning te laten zien in hun gedrag of lichaam, spiegelt het paard wat er in die persoon omgaat. De coach legt uit waarom het paard doet wat hij doet vanuit het natuurlijke gedrag, wat de coachee helpt bij het erkennen van eigen emoties. Als de coachee veel verdriet heeft en er niet mee kan omgaan, kan dat worden omgezet in bijvoorbeeld boosheid (overspronggedrag). Ook dat laten paarden heel mooi zien door weg te lopen of zelf overspronggedrag te vertonen, zoals rollen op een moment dat het niet ‘logisch’ is of ander gedrag te laten zien wat niet past in de situatie. Erkent de coachee de emoties, dan zal het paard de spanning loslaten door bijvoorbeeld uitrekken of gapen. Daarbij komen de vaardigheden van de therapeut/coach aan bod, want kom je in het gesprek met de coachee niet tot de kern, dan zal het paard, net als de coachee, zijn gedrag niet veranderen.”

Fill 1 Copy

Fill 1 De eerste stap naar verandering

10 sep 2019

De eerste stap in het ongedaan maken is de erkenning dat je zelf verkeerd besloten...

Lees verder!
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Weten, voelen, doorvoelen