Group 21 Created with Sketch.

Wetenschap en spiritualiteit

Group 3 Created with Sketch.
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Om over na te denken...

Kunnen conditioneringen in ons brein vastliggen omdat we dat als ziel zo afgesproken hebben?

Ons brein bestaat uit grofweg drie onderdelen. Het reptielenbrein (is het oudste en stuurt onze vluchtreacties aan) het zoogdierenbrein (voor onze emoties en conditioneringen) en het cognitieve brein (het jongste en is het begrijpen en bewuste denken). Het reptielenbrein en zoogdierenbrein zijn sterker dan het cognitieve brein, de neocortex. De keuzes die wij vanuit het bewuste, cognitieve brein maken worden daardoor sterk beïnvloed door de oudere twee gebieden van de hersenen. De vraag is daarom ook hoe groot onze vrije wil daadwerkelijk is.

Onze ziel en het zoogdierenbrein

Als we dit nu eens combineren met een spirituele insteek. Stel we hebben er als ziel voor gekozen om naar aarde te gaan. Daar een leven te leiden met allemaal ervaringen om van te groeien. Waarbij we onze leerdoelen van tevoren bepaald hebben. Dan hoort daar ook een kindertijd bij met de conditionering die we nodig hebben voor onze leerdoelen en ervaringen die we graag op willen doen. Een soort spelregels die van tevoren bepaald zijn. Door ons reptielen en zoogdierenbrein liggen veel patronen waaruit wij functioneren vast. Ondanks dat we er van bewust zijn (Na veel persoonlijke ontwikkeling) Blijven de conditioneringen die we hebben meegekregen de basis voor ons functioneren. Doordat dit vastligt zorgt het er ook voor dat we daadwerkelijk de ervaringen krijgen die we van tevoren bepaald hebben. Door persoonlijke ontwikkeling, waar we ons cognitieve brein voor gebruiken) leren we over onze ervaringen waar onze ziel van kan groeien.

Maar ook mensen die minder met hun persoonlijke ontwikkeling bezig zijn of waarbij door een indicatie de nadruk vooral ligt op het ervaren, groeit de ziel door de ervaring. Het is misschien wel afhankelijk van je leerdoel wat je als mens nodig hebt om als ziel te kunnen groeien.

Doordat het reptielen- en zoogdierenbrein sterker is dan de neocortex en daardoor blijvend van invloed is op ons gedrag en keuzes zijn we misschien wel verzekerd van de ervaringen en belevingen zoals we die op zielsniveau voor onszelf hebben besloten.

Fill 1 Copy

Fill 1 Wat als je kinderen zelfstandig zijn? 

28 jun 2021

De liefde van een moeder kent onbegrensde mogelijkheden. Maar wat als je je werk als...

Lees verder!

Fill 1 Lichamelijk ongemak als signaal van de ziel

28 jun 2021

Alles is energie De wetenschap geeft aan dat het universum door een gigantische explosie is...

Lees verder!
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Weten, voelen, doorvoelen