Group 21 Created with Sketch.

Kinderen die kunnen ontspannen gaan beter met prestaties om

Group 3 Created with Sketch.
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Droedelen voor kinderen

Droedelen?? Ken je dat? Dat je tijdens een vergadering of een telefoongesprek met je pen in de kantlijn zomaar wat bloemetjes of krabbeltjes aan het tekenen bent? Dat noemen we droedelen én dat is heel functioneel. Wist je dat mensen al droedelen sinds de oudheid? Toen deden ze dat met zand en steentjes! 

Psycholoog Thijs Launspach zei in zijn column het volgende: “Hoe kan het toch dat topsporters zo’n hoge prestatie kunnen leveren? Gewoon heel hard trainen, dacht ik. Nee dus…de beste prestaties zet je neer door voldoende rust te nemen en te zorgen voor ontspanning. Anders raak je overtraind, opgebrand en uitgeblust, aldus de topsporters.”

Steeds vaker zien we al kinderen die op jonge leeftijd verschijnselen laten zien die wij bij volwassenen burn out noemen. Kinderen moeten al veel op school, thuis onder invloed van ouders, in hun sport en ga zo maar door. Los van de discussie of dit gezond is, is het voor kinderen uitermate belangrijk om voldoende rust te hebben om niets te doen. Voor zich uit te staren, zich te vervelen. Als coach kun je kinderen hierbij helpen door ze te leren droedelen.

Het doel van Droedelen:

Het nut van droedelen is het creëren van rust en ontspanning en het laten bezinken van emoties. Je laat ook het werkgeheugen van een kind even ontspannen. Voor een kind is dit heel fijn om te doen tijdens een coach- of therapiesessie en om te leren hoe hij dit thuis of op school kan doen om te ontspannen. Lief zijn voor het brein is dat. Een paar minuutjes droedelen is al genoeg.

Een opdracht ter inspiratie

Wat heb je nodig:

Papier en Kleurpotloden

Hoe werkt het:

Gebruik drie kleuren die je mooi bij elkaar vindt passen. Pak de donkerste kleur en teken een cirkel in de grootte die jij fijn vindt. Trek de cirkel een paar keer om, lekker losjes, je stopt wanneer jij de cirkel goed gelukt vindt. Je begint met deze kleur te dansen in de cirkel, ronde golvende lijnen, kriskras door elkaar, let op… je potlood doet het werk.

Heb je genoeg gedroedeld met deze kleur? Pak dan de lichtere kleur en daarna de lichtste kleur en stop wanneer het genoeg is.

Een volgend keer kies je voor een andere kleurcombinatie, voor een volle of open structuur, voor rechte bewegingen, misschien met een muziekje erbij.

Meer leren over tekenen in het begeleiden van kinderen

Wil je meer leren over hoe je tekenen kunt inzetten bij het begeleiden van kinderen? Schrijf je dan in voor de masterclass in juni 2020. Een masterclass voor werkzame coaches of coaches in opleiding die willen leren hoe je tekenen op een zinvolle en effectieve manier kunt inzetten ten behoeve van de ontwikkeling van kinderen. Voor meer informatie, klik hier.

Tip! Probeer het droedelen zelf uit om er feeling mee te krijgen.

Fill 1 Copy

Fill 1 Wat als je kinderen zelfstandig zijn? 

28 jun 2021

De liefde van een moeder kent onbegrensde mogelijkheden. Maar wat als je je werk als...

Lees verder!

Fill 1 Lichamelijk ongemak als signaal van de ziel

28 jun 2021

Alles is energie De wetenschap geeft aan dat het universum door een gigantische explosie is...

Lees verder!
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Weten, voelen, doorvoelen