Group 21 Created with Sketch.

Autisme en Hooggevoeligheid; Nederland in Lock down - zij in een "open up"?

Group 3 Created with Sketch.
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Autisme en Hooggevoeligheid; Lock down of open up?

Een doelgroep waarvan voor mij echt de ogen werd geopend in de tijd van Corona, zijn de mensen met autisme en hooggevoeligheid.

Al jaren begeleid ik kinderen en volwassenen met autisme (meesten met een normaal IQ). Hevige frustraties, het gevoel niet goed te zijn, een verzameling van emoties die geen uiting vindt, zware depressies, zelfverwonding en suïcidaal gedrag zijn voor velen orde van de dag. Ik begeleid hen in hun worsteling zich aan te passen aan de wereld om hen heen waar ze zelf zo graag in willen passen of waarvan ouders graag willen dat ze in meedraaien. Weekenden zijn bijna altijd een uitlaatklep die leiden tot hevige excessen. De essentie in hun begeleiding zit regelmatig in het herstellen van de eigenwaarde en het leren afvloeien van de overprikkeling en het proberen te voorkomen daarvan.

En dan ineens….. komt er een periode van Corona met een Lock down.

Wat ik toen zag gebeuren, bij mijn cliënten met autisme en hooggevoeligheid, was bizar. Na de eerste twee weken van aanpassen en wennen aan een nieuw ritme (lees; hun eigen ritme!) verdwenen veel van de klachten. Depressies verdwenen, frustraties verdwenen, zelfdestructief gedrag werd minder, lachen nam toe, creativiteit nam toe, het lerend vermogen nam toe….. En dat alles, omdat ze niet fysiek naar school of hun werk hoefden. De lock down werd hun open up!

Maar helaas voor hun, de scholen zijn weer begonnen, werk wordt weer opgepakt en daar gaan ze weer… woede-uitbarstingen, huilen van frustratie, snijden, weerstand, het is er weer.

Jezelf passend maken aan een systeem??

Is het niet bizar om deze jongvolwassenen in een schoolsysteem te dwingen waar ze niet in passen? Om dingen van hen te verlangen die ze niet waar kunnen maken? Hoe frustrerend is het dat mensen in een systeem gedwongen worden waar ze niet aan kunnen voldoen, omdat dat niet is wie ze zijn. Hoe moeten deze mensen zich met zichzelf verbinden als ze daar de kans niet voor krijgen? Hoe moeten zij leren dat ze waardevol zijn en wel degelijk talenten hebben als er te weinig ruimte is om dit goed te ontwikkelen? Het lijkt wel of zij een groot deel van hun leven in Lock down van hun persoonlijkheid moeten leven. Voor een aantal zijn we ons echt hard aan het maken om de maand juni nog thuis te werken wat betreft school. En voor volgend jaar te kijken wat wel bij ze past. Volwassenen zijn aan het denken gezet over hun werk en begeleiden we bij hoe ze de week vanaf nu gaan invullen. Dingen waar ze eerder wel over praatten, maar nu echt hebben ervaren. Dus hoe vervelend Corona voor veel mensen ook was, er is ook een groep die hier wel bij vaart. En met hen vast nog wel een aantal mensen meer; ook die niet hoog sensitief zijn of in het autistisch spectrum vallen.

Fill 1 Copy

Fill 1 Wat als je kinderen zelfstandig zijn? 

28 jun 2021

De liefde van een moeder kent onbegrensde mogelijkheden. Maar wat als je je werk als...

Lees verder!

Fill 1 Lichamelijk ongemak als signaal van de ziel

28 jun 2021

Alles is energie De wetenschap geeft aan dat het universum door een gigantische explosie is...

Lees verder!
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Weten, voelen, doorvoelen