Group 21 Created with Sketch.

“Als ik niet had leren ontspannen op momenten van angst, had ik nooit meer terug naar school gekund”

Group 3 Created with Sketch.
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Horse boy en kinderen coachen met paarden in één opleiding

Speciaal voor de coaches die werken met paarden en zich op kinderen willen richten, is er nu de opleiding tot kindercoach waar je kennis opdoet vanuit wetenschap en psychologie en tevens leert hoe je kinderen kunt laten leren door sensomotorisch ervaringen.

Door pedagogiek te combineren met bewegen en bezig zijn met paarden, ontstaat er de mogelijkheid een kind te ontwikkelen op verschillende gebieden. Denk hierbij aan sociale en emotionele vaardigheden of taal- en rekenvaardigheden.

Wanneer een kind op een paard zit, wordt de hersenstam geactiveerd. Tijdens het stappen is er sprake van een ritmische beweging die ervoor zorgt dat er oxytocine vrijkomt bij een kind. Een hormoon waar het kind zich goed van gaat voelen en ervoor zorgt dat er makkelijker nieuwe informatie kan worden opgenomen. Wanneer er al zittend op het paard leermomenten worden gecreëerd, worden zowel de linker- als de rechterhersenhelft geactiveerd. Dit zorgt er voor dat informatie en ervaringen beter verwerkt worden en langer bewaard blijven.

Wat ga je leren

Tijdens de opleiding leer je hoe je kinderen in de verschillende leeftijdsfasen kunt begeleiden en welke oefeningen wanneer geschikt zijn. Het volgen van de behoefte van het kind staat hierbij in de gehele opleiding centraal. Je leert vanuit The Horseboy methode werken met de begeleiding op het paard waarbij je je richt op de sensomotorische ervaring.  De sensomotorische oefeningen kalmeren het zenuwstelsel waardoor het stresslevel in elk persoon (ongeacht van leeftijd of geslacht) daalt en men tot rust komt. Hierdoor is het ook mogelijk om jongere kinderen en kinderen met diagnoses te begeleiden.

Meer informatie over de opleiding

Voorbeelden uit de praktijk

Tijdens de uitzending ADHDennis was duidelijk het verschil te zien tussen voor de ontspanning (paarden rennen en nemen het stresslevel van Dennis over) en na Horse Boy Methode (Dennis ligt ontspannen op het paard, door hartsynchronisatie ontspannen zowel paard als mens).

“Als ik door de sensomotorische oefeningen niet had leren ontspannen op momenten van angst, had ik nooit meer terug naar school gekund” (17-jarige jongen, Autisme).

“Mijn dochter heeft tijdens de horse boy therapie leren spreken met volwassenen door het volgen van haar behoeften en daarna het overwinnen van de angsten. Het therapeutische rijden heeft letterlijk de woorden uit haar gewiebeld. Het is voor ons nog steeds bijzonder om haar te horen spreken in het openbaar”. (9-jarig meisje met selectief mutisme).

“Sinds mijn zoon (6 jaar, prematuur geboren met heel veel overprikkeling) begeleiding krijgt volgens de Horse Boy Methode, merk ik dat hij eigenlijk veel meer durft dan dat ik dacht. Ik ben inmiddels zelf ook met de therapie begonnen en merk dat mijn eigen angst om hem (weer) kwijt te raken veel invloed op hem heeft. Ik was me voor deze oefeningen niet bewust dat ik nog zo veel stress vasthield in mijn lijf. En dat al sinds zijn geboorte. (Moeder heeft fibromyalgie en hernia’s na spoedbevalling).

 

 

Fill 1 Copy

Fill 1 Wat als je kinderen zelfstandig zijn? 

28 jun 2021

De liefde van een moeder kent onbegrensde mogelijkheden. Maar wat als je je werk als...

Lees verder!

Fill 1 Lichamelijk ongemak als signaal van de ziel

28 jun 2021

Alles is energie De wetenschap geeft aan dat het universum door een gigantische explosie is...

Lees verder!
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Weten, voelen, doorvoelen