Group 21 Created with Sketch.

Een andere kijk op ziekte

Group 3 Created with Sketch.
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Lichamelijk ongemak als signaal van de ziel

In het coachen komen mensen in eerste instantie vaak met de uitleg van een probleem of een vraag die hun leven belemmerd of lastig maakt. Niet zelden blijkt dat mensen ook lichamelijke ongemakken ervaren. Denk hierbij aan Last van de onderrug, nek of schouders, een verzwakt immuunsysteem, migraine, reumatische klachten, last van een knie, een heup en ga zo maar door. Wanneer je dieper op de afweermechanismen van mensen ingaat en hun klachten, zit daar heel vaak een relatie tussen. Het is dan ook niet de eerste keer dat wanneer een deelnemer een succesvolle verandering doormaakt, zijn of haar klachten ook verminderen of zelfs verdwijnen. Hoe kan dat?

Alles is energie

De wetenschap geeft aan dat het universum door een gigantische explosie is ontstaan. Op grond van die theorie zijn alle deeltjes van ons universum met elkaar verbonden. Dat uitgangspunt is ook de basis van veel heilige geschriften uit het verre oosten. Als je deze theorie doortrekt naar de mens, dan is ook alles in en om de mens heen met elkaar verbonden. Vanzelfsprekend zijn er bij bijvoorbeeld een longontsteking, verwekkers in het spel. Maar deze verwekkers zijn effectiever in een lichaam dat vanuit het verleden oud zeer met zich meedraagt die de longen hebben verzwakt. Iemand waarbij het oud zeer niet is verbonden aan de longen kan met dezelfde ziekteverwekkers gezond blijven rondlopen.

Ziekte als weg naar persoonlijke groei

Het zou dus ook erg effectief kunnen zijn om de klacht als uitgangspunt te nemen. Al eeuwenlang zijn er volkeren die een ziekte of klacht zien als een ingrijpen van het lot om de levensweg te veranderen. Zij accepteren dit dan ook volledig. Sjamanen begeleiden mensen die ziekten als initiatie zien voor hun persoonlijke groei. Dat is een heel andere insteek dan de westerse wereld waar we er alles aan doen ziektes zo snel mogelijk op te lossen om weer door te gaan zoals we dat voor de ziekte ook deden.

Als coach of therapeut is het daarom bijzonder interessant om het ziektebeeld van een cliënt te kennen. Voor iemand met klachten aan de nek – door bijvoorbeeld het verschuiven van een nekwervel – kunnen vragen als:

  • Wat heeft mijn hoofd uit het lood geslagen en waardoor zou ik weer in het gareel worden gebracht?
  • Is mijn hoofd (verstand) voor mij een ondraaglijke last geworden?
  • Waartegen komt mijn atlas in het verzet?
  • Hoe is het met mijn beweeglijkheid en aanpassingsvermogen gesteld?

Als je dit vanuit het lichaamsgericht werken, kunt combineren met het voelen van wat het lichaam te vertellen heeft, ontstaan er vaak bijzonder waardevolle inzichten waarmee je met je cliënt verder kunt werken.

Let wel: Niet iedere fysieke klacht is verklaarbaar vanuit energetische verbanden, opgeslagen pijn. Ook niet ieder mens staat er open voor een klacht als persoonlijke groei te zien.

Fill 1 Copy

Fill 1 Wat als je kinderen zelfstandig zijn? 

28 jun 2021

De liefde van een moeder kent onbegrensde mogelijkheden. Maar wat als je je werk als...

Lees verder!

Fill 1 Veilig verborgen in de manen van het paard, kwamen de tranen

28 jun 2021

We hadden het over wat koetjes en kalfjes gehad. Ik was op een steen op...

Lees verder!
Fill 1 Copy
Group 3 Created with Sketch.

Weten, voelen, doorvoelen